O creștere record a prețurilor la gazele naturale în Europa ridică îngrijorarea că consumatorii vor fi afectați puternic de facturile mari la energie, pe măsură ce cererea globală de combustibil crește.
Pe 3 februarie, milioanelor de consumatori din Marea Britanie li s-a spus că s-au confruntat cu majorări ale facturilor la energie de aproximativ 700 de lire sterline (841 de euro) pe an din aprilie. Deși criza este globală, Europa a fost lovită de mai mulți factori agravanți care ar putea agrava criza.
De ce cresc prețurile gazelor naturale?
Prețurile gazelor naturale au crescut în Europa pe măsură ce cererea crește la nivel global. Deși acest lucru se întâmplă cu majoritatea mărfurilor, a fost o problemă mai mare cu gazele naturale.
Se datorează unei redresări economice globale, pe măsură ce țările ridică restricțiile COVID-19 și își redeschid complet economiile. Piețele concurează acum pe măsură ce cererea crește după șocul pandemiei. Există, de asemenea, concurență pentru gazele naturale după ierni lungi în Europa și Asia de Est. Cumpărătorii crescând acum prețurile.
„Vă aflați într-o zonă în care cererea a revenit. Ș, pe de altă parte, oferta este mai restrânsă”, a spus Thierry Bros, expert în energie și profesor la Sciences Po Paris.
Deci, ce se întâmplă în Europa?
„Europa se confruntă cu o furtună perfectă pe piața sa de gaze naturale”, explică Simone Tagliapietra. Membru senior al grupului de gândire economic Bruegel din Bruxelles, din cauza unei combinații de factori atât pe partea cererii, cât și a ofertei.
Cererea a crescut din mai multe motive, spun experții. Inclusiv că Europa a avut o iarnă mai rece, așa că oamenii și-au încălzit casele mai mult decât de obicei. Acest lucru, împreună cu eliminarea treptată a cărbunelui și un an prost pentru producția eoliană, a condus la creșterea nevoii de gaze naturale.
Există, de asemenea, mai multe probleme din partea ofertei. Inclusiv întreținerea mai puțină a zăcămintelor de petrol și gaze în timpul crizei COVID-19 și mai puține investiții.
Reducerea producție
În plus, Europa își reduce producția internă de gaze naturale. Cel mai mare producător autohton de gaze naturale din Europa, Țările de Jos, a început să-și elimine treptat principalul zăcământ de gaze, Groningen, în 2018.
Procentul de gaz de lucru în stocare este acum la 74% în Europa. Comparativ cu această perioadă anul trecut când era de 94%, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe.
„Marea îngrijorare a pieței este că nivelul de stocare a gazelor în Europa este mai scăzut decât de obicei în acest moment al anului. Nu suntem pregătiți, bine pregătiți să navigăm în sezonul de iarnă. Care este sistemul de încălzire. Corect. Deci, aceasta este preocuparea care face să crească prețurile”, a spus Tagliapietra.