Prețurile gazelor naturale de referință din Europa au înregistrat o creștere marți, în așteptarea încheierii acordului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, programată pentru 31 decembrie, potrivit Bloomberg. La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile futures au urcat cu 1,1%, ajungând la 48,40 euro pentru un MWh.
Ucraina, care face față unei invazii rusești de aproape trei ani, va opri tranzitul gazelor rusești la începutul anului următor. Autoritățile de la Kiev au declarat de mult timp că acordul care expiră la sfârșitul anului nu va fi reînnoit. În acest context, Gazprom a anunțat marți reducerea volumului de gaze transportat spre Europa prin Ucraina, cu planuri de a opri complet livrările începând cu 1 ianuarie, după încheierea acordului actual de cinci ani.
Finalizarea livrărilor către Slovacia și alte state central-europene intervine într-un moment critic, când se anticipează temperaturi scăzute pentru luna ianuarie, iar stocurile de gaze se diminuează mai rapid decât în mod obișnuit, creând dificultăți în reumplerea lor pentru sezonul viitor.
Presiunile asupra Ucrainei de a continua tranzitul gazelor rusești au crescut recent, premierul slovac Robert Fico amenințând că țara sa nu va mai furniza electricitate Ucrainei dacă nu e menținut tranzitul. Acesta a transmis duminică o scrisoare Comisiei Europene, afirmând că „acceptarea tacită a deciziei unilaterale a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a bloca tranzitul” este greșită și va conduce la tensiuni și contramăsuri. El a accentuat că întreruperea ar putea afecta de fapt mai mult Uniunea Europeană decât Rusia.
Comisia Europeană a asigurat că a lucrat alături de statele membre pentru a se pregăti de un scenariu în care tranzitul gazelor rusești prin Ucraina nu va mai exista și a garantat livrări alternative țărilor afectate. În plus, măsurile de eficiență energetică și investițiile în energia regenerabilă au îmbunătățit securitatea aprovizionării cu gaze a Europei în ultimii ani.