Reclamă

Visul de a deține o casă în România devine tot mai prezent în mintea multor români, care preferă să-și construiască o casă în loc să-și cumpere un apartament. Cu toate acestea, costurile implicate sunt considerabile, iar prețul materialelor de construcție a crescut semnificativ în ultimii ani.

Cu toate acestea, aceste creșteri nu îi descurajează pe români să-și îndeplinească visul de a avea propria casă. Materialele precum cărămida, pavajele și panourile tip sandwich au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri.

Numărul persoanelor care încep să construiască case de mici dimensiuni, sub 100 mp, în regie proprie, a crescut cu 15% în ultimii ani. Deși prețul de pornire pentru construcția unei case de aproximativ 50 mp este de 40.000 de euro, suma totală poate crește cu până la 30-40%, în funcție de materialele utilizate.

Creșterea prețurilor la materialele de construcție

Pe parcursul ultimului an, anumite materiale de construcție au înregistrat creșteri semnificative de preț. Cărămida, pavajele și panourile tip sandwich au înregistrat creșteri de 25.86%, respectiv 21.63% și 23.69%. De asemenea, prețurile pentru țeava rectangulară au crescut cu 18.92%, iar țigla metalică cu 9.29%.

În schimb, oțelul beton a devenit cu aproximativ 10% mai ieftin în 2023 față de anul precedent, iar prețul OSB-ului a scăzut cu peste un sfert, adică 27.84%, conform Adevărul. Comparativ cu anul 2021, prețurile au crescut chiar și cu 100% pentru anumite materiale, cum ar fi țigla metalică, care a trecut de la 23 de lei/mp la 41 de lei/mp în 2023.

Prețul materialelor de construcție s-au dublat în ultimii doi ani în România! Cât te costă să îți construiești o casă în 2023

Motivația de a construi o casă proprie

Nevoia de spațiu și costurile ridicate asociate cu deținerea unei case mari au determinat oamenii să opteze pentru construcția unei case de dimensiuni mai mici, dar cu camere spațioase.

Scumpirile din sectorul rezidențial îi determină pe clienți să își construiască propria casă pe pământ, fiind încurajați și de sistemul de lucru hibrid, care nu mai necesită o prezență fizică la birou.

În ultimii doi ani, populația a fost confruntată cu o serie de provocări, cum ar fi inflația și criza energetică, care au generat facturi record la încălzire și curent electric. Există chiar situații în care oamenii au primit facturi cu valori cu cinci cifre. Acestea sunt doar câteva motive care au determinat tot mai mulți români să își construiască propria casă în loc să cumpere una deja construită.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro