Prețul gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce Ucraina a decis să blocheze tranzitul gazelor rusești spre restul Europei, prin teritoriul său. Această decizie a provocat nemulțumirea Slovaciei, care solicită luarea unor măsuri împotriva Kievului.
Creșterea prețurilor a avut loc la o zi după expirarea contractului dintre Rusia și Ucraina, ceea ce a dus la încetarea livrărilor de gaz în primele ore ale zilei de 1 ianuarie. Comercianții de energie se așteptau la acest scenariu și urmăreau cu atenție dacă acest blocaj va duce la o retragere accelerată a stocurilor din depozitele europene.
Potrivit Bloomberg, prețul gazului în Țările de Jos cu livrare în februarie a crescut joi cu până la 4,3%, stabilindu-se apoi la o creștere de 1,9%, atingând 49,83 EUR pe megawatt/oră. Nivelul de stocare a gazelor din Europa scade rapid, pe fondul escaladării conflictului ruso-ucrainean.
În acest context, analiștii Deutsche Bank au precizat: „Merită să ținem cont de faptul că prețurile sunt încă mult sub nivelurile înregistrate pe parcursul întregii perioade 2022, dar stocurile europene de gaze au încheiat anul 2024 la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Creșterea prețurilor va intensifica presiunile inflaționiste”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a catalogat încetarea tranzitului prin Ucraina drept „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”. Totodată, ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a menționat că blocajul va forța statele europene să găsească alternative la gazul rusesc. În schimb, premierul Slovaciei, Robert Fico, a avertizat că încetarea tranzitului va avea „un impact drastic asupra tuturor membrilor Uniunii Europene, dar nu și asupra Federației Ruse”.
Oprirea livrărilor a afectat și regiunea separatistă prorusă Transnistria, unde alimentarea cu energie a fost întreruptă pentru sute de mii de persoane.