Prețul facturilor la energie electrică s-ar putea dubla de la 1 aprilie anul viitor, odată cu expirarea schemei actuale de compensare și plafonare. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a precizat că toți consumatorii ar trebui să plătească maxim 1,3 lei/kWh, iar cei care plătesc mai mult ar trebui să-și schimbe furnizorul. Acum, prețul real al electricității, incluzând energia activă și toate taxele, variază între 1,1 și 1,22 lei/kWh. Ceea ce înseamnă că, de la 1 aprilie, cei care plătesc tarifele minime actuale de 68 și 80 de bani pe kWh ar putea plăti mai mult, în timp ce consumatorii cu un consum lunar de peste 300 kWh ar plăti mai puțin.
„60% din prețul final al facturii sunt tarife, taxe și contribuții reglementate. Energia activă reprezintă 40% din tarif”, a explicat Burduja. În prezent, furnizorii achiziționează energie la prețuri între 0,48 și 0,53 lei/kWh, iar adăugând taxele, prețul real ajunge între 1,1 și 1,22 lei/kWh, peste primele două plafoane de 0,68 și 0,80 lei/kWh, dar sub plafonul de 1,3 lei/kWh pentru cei cu consum mare.
Simulările arată că, în condițiile menționate, cineva care consumă 50 kWh pe lună ar putea plăti cu 24 de lei mai mult, iar pentru un consum de 100 kWh, creșterea ar fi de aproximativ 50 de lei. În schimb, cei care consumă peste 300 kWh lunar vor plăti mai puțin după ce plafonarea și compensarea vor fi eliminate. „Cei care vor avea dificultăți în a-și plăti facturile vor beneficia de sprijin guvernamental și un preț subvenționat,” a subliniat Burduja într-o intervenție la Digi24.
Sebastian Burduja a oferit explicații și despre fluctuațiile mari ale prețului energiei, subliniind că lipsa investițiilor în producția și distribuția de energie electrică cauzează o dependență de importuri. Cu toate acestea, România are unul dintre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană. Aceste puncte de vedere contrazic ideea că românii ar plăti cel mai mare preț la electricitate din Europa.