În timp ce la noi, coaliția de guvernare dezbate ce măsuri ar putea fi luate pentru a compensa scumpirile la pompă, alte state au găsit deja soluții. Mai mult de atât, au introdus deja acțiuni de protejare a populației de creșterile de preț la combustibili.
Țările din Europa au pus în aplicare măsuri de reducere a prețului carburantului
Ungaria și Slovenia au plafonat prețul combustibilului, iar Franța oferă compensări. În Ungaria, prețul carburantului a scăzut în 2021 la 480 de forinți pe litru, respectiv 6 lei, mult sub media de combustibil din România. Din cauza prețurilor mici, persoane din alte state alimentau în țara vecină. Asta a făcut ca Ungaria să reducă sfera de aplicare a măsurii doar la mașinile înmatriculate în Ungaria.
Slovenia este o altă țară care a redus prețurile la carburanți. Aceasta a impus în luna mai o limită de 1,56 euro pe litrul de benzină și de 1,66 pentru motorină. Nici Franța nu s-a lăsat mai prejos și a luat o altfel de măsură. Din 1 aprilie oferă o reducere de 15 eurocenți pe litrul de carburant. De asemenea, oferă și un ajutor pentru transportatori, în valoare totală de 400 de milioane de euro.
În Franța, un litru de benzină costă 2,13 euro, conform datelor Comisiei Europene de la raportarea din 13 iunie. Un litru de motorină ajunge acum la 2,069 euro.
În România, decizia finală stă sub semnul întrebării
Țara noastră a aprobat în luna mai o schemă de sprijin prin care statul le rambursează transportatorilor rutieri de marfă și de persoane 0,5 lei pe litrul de carburant. Bugetul alocat este de 300 de milioane de lei. Guvernul estimează că vor beneficia 3000 de companii.
Măsura nu vizează și populația de rând. La acest aspect, coaliția de guvernare a stagnat discuțiile. Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că nu a fost adeptul scăderii TVA la carburanți. Motivul a fost că în Germania prețurile au crescut în continuare, în pofida reducerilor de taxe.
Luni, liderul PSD a cerut plafonarea prețurilor la combustibil. Acesta vrea reducerea adaosului comercial la 5-10% sau plafonarea prețului la carburanți la 7 lei pe litru.