Prețul mezelurilor, care sunt printre cele mai populare produse alimentare în rândul românilor, au înregistrat o creștere semnificativă din cauza majorării costurilor la materiile prime. Specialiștii estimează că aceste creșteri vor continua și în viitor, afectând prețurile din magazine.

Astfel, la rafturi, prețurile mezelurilor încep de la 35 de lei pe kilogram, ceea ce reprezintă o sumă considerabilă pentru consumatori. Un exemplu în acest sens este parizerul, un tip popular de mezeluri în România, care costă șapte lei per suta de grame.

Prețul mezelurilor crește din ce în ce mai mult

Producătorii explică faptul că aceste majorări de preț sunt cauzate de creșterea costurilor pentru materia primă utilizată în producție. De exemplu, prețul cărnii de lucru a înregistrat o dublare în ultimul an, ajungând la 15 lei pe kilogram. Comparativ, acum un an, prețul aceleiași cărnii pentru producători era de 7-8 lei pe kilogram.

Mezelurile sunt printre cele mai consumate alimente în România, iar statistici recente arată că românii cheltuiesc anual peste 4 miliarde de lei pe aceste produse. Cu toate acestea, producătorii nu pot prezice cum vor evolua prețurile la materia primă și, în consecință, există posibilitatea de a se produce modificări la rafturi în viitor.

Prețul alimentelor preferate de majoritatea românilor va crește din nou! Câți bani se vor scoate din buzunare

Pericolul din spatele mezelurilor

Mezelurile nu sunt considerate sănătoase deoarece conțin aditivi, conservanți și grăsimi saturate, care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Consumul frecvent de mezeluri poate contribui la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare, obezitate, diabet și alte probleme de sănătate.

Este important să se acorde atenție echilibrului alimentar și să se includă în dietă și alte surse de proteine sănătoase, cum ar fi carne slabă, pește, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pentru a menține o alimentație echilibrată și sănătoasă.