Reclamă

Cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă, alimentele continuă să se scumpească în România, inclusiv cele aflate pe lista cu adaos comercial plafonat, care ar trebui să aibă prețuri mai mici. Potrivit datelor recente, cartofii s-au scumpit într-o măsură alarmantă, înregistrând o creștere de peste 6%.

Pe lângă aceștia, și ouăle și brânza au înregistrat creșteri de preț cu câteva procente. Așadar, românii vor trebui să plătească mai mult pentru a-și asigura necesarul alimentar în această perioadă festivă.

Amenzi uriașe pentru comercianți

În timp ce alți comercianți duc o luptă cu prețurile în creștere și încearcă să se alinieze cerințelor legale, inspectorii ANAF dau amenzi uriașe celor care aplică un adaos comercial mai mare decât cel prevăzut în lege. Cu toate că această măsură ar trebui să asigure protecția consumatorilor și să reglementeze prețurile excesive, se pare că impactul acesteia este limitat în realitate.

Potrivit datelor Eurostat, situația financiară a românilor în ceea ce privește cheltuielile alocate pentru alimente este îngrijorătoare. Românii sunt campioni în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul din bugetul lor alocat pentru alimente.

Prețul alimentelor continuă să crească înainte de sărbătorile de iarnă! Românii sunt disperați

Acest fapt este confirmat și de datele statistice care contrazic analizele autorităților, analize care sugerează că măsura plafonării adaosului comercial are efecte pozitive, ducând la scăderea prețurilor unor produse chiar și cu 50%. În realitate, cartofii s-au scumpit în septembrie față de august cu 6%, legumele și conservele cu aproape 3%, iar laptele și brânzeturile au înregistrat și ele creșteri de preț.

Care sunt produsele cu adaosul comercial plafonat

Pe lista produselor cu adaos comercial plafonat se află legumele și fructele, iar recent autoritățile au introdus și alimente care sunt folosite în perioada sărbătorilor de iarnă, cum ar fi carnea tocată, smântâna, drojdia sau bulionul de roșii.

În teorie, aceste alimente ar trebui să fie mai ieftine, dar în realitate prețurile lor rămân la fel de mari ca și înainte. Un exemplu elocvent este cel al cărnii tocate, care se găsește la raft la un preț cuprins între 19 și 22 de lei pe kilogram.

Datele cele mai recente prezentate de Eurostat arată că românii alocă peste 25% din bugetul lor pentru mâncare și băuturi non-alcoolice. În medie, o gospodărie cheltuiește peste 3.300 de lei pe lună pentru bunurile de consum, iar aproximativ 1.200 de lei merg către alimente.

Acest lucru arată că românii fac sacrificii financiare semnificative pentru a se hrăni și că situația economică a țării nu le permite să economisească prea mult în domeniul bugetelor alimentare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro