Reclamă

Italia, alături de alte țări din Uniunea Europeană, exercită presiuni pentru a normaliza legăturile cu Siria, în contextul nevoii de a facilita deportarea migranților, relatează Politico. Premierul italian Giorgia Meloni a subliniat necesitatea revizuirii strategiei UE pentru Siria și colaborarea cu toți actorii relevanți, pentru a crea condiții de întoarcere sigură și voluntară a refugiaților sirieni. „Este necesar să se revizuiască Strategia Uniunii Europene pentru Siria și să se colaboreze cu toți actorii, pentru a crea condițiile pentru ca refugiații sirieni să se întoarcă în țara lor de origine într-un mod voluntar, sigur și viabil”, a spus Meloni marți, în Senatul italian, înainte de reuniunea liderilor UE.

Până acum, regimul condus de Bashar al-Assad a fost izolat la nivel internațional din 2011, după acuzele de utilizare a armelor chimice și tortură împotriva poporului său. Uniunea Europeană a rupt relațiile diplomatice cu Siria în urma conflictului civil. Cu toate acestea, Meloni se pregătește să discute subiectul normalizării relațiilor cu Damascul în cadrul reuniunii liderilor UE care va avea loc joi la Bruxelles, potrivit unor surse diplomatice.

Propunerea vine în completarea presiunii exercitate de un grup de țări, precum Austria și Ungaria, care au în guverne partide de dreapta sau chiar de extremă-dreapta. Această inițiativă urmează unei creșteri a popularității partidelor anti-imigranți în Europa, după alegerile europene din iunie, cum sunt Reuniunea Națională din Franța și AfD din Germania.

Un diplomat european a afirmat că operațiunile militare terestre ale Israelului în Liban, din octombrie, au impulsionat și mai mult discuțiile despre expulzarea migranților sirieni: „Situația din Orientul Mijlociu a schimbat complet discuția”.

Cu toate provocările, președintele Assad a dorit dintotdeauna să revină la relații normale cu vecinii și alți lideri mondiali, iar eforturile sale recente de a promova imaginea Siriei subliniază acest fapt. Totuși, unii oficiali europeni sunt reticenți. Ţările de Jos, de exemplu, nu consideră sigură întoarcerea refugiaților, potrivit ministrului de externe, Caspar Veldkamp.

Răspunsul șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, a subliniat că deși UE e deschisă la sprijinirea poporului sirian, regimul sirian rămâne influențat de Rusia și Iran. Unele state par dispuse să înceapă măcar discuții despre viitorul relațiilor cu Siria, recunoscând situația complicată reprezentată de prezența refugiaților sirieni pe continent.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro