Viața de elev nu a fost și nici nu este ușoară. Factori precum temele pentru acasă, socializarea, viața sentimentală și presiunile făcute de părinți, pot genera un volum imens de stres pentru elevii zilelor noastre. Ce e mai rău e că acest stres devine cronic și nu mai este doar un stimulent pentru a obține note mari, a fi bine văzut de profesori și a fi acceptat la unele dintre cele mai bune universități din țară sau din lume.
În ultima vreme totul devine o luptă de care pe care printre colegi și mai puțin a învăța pentru sine sau pentru viitorul personal. Mai rău e când tutorii sau părinții susțin această rivalitate și presiune constantă asupra bieților elevi.
Ce duce la apariția stresului școlar?
- Temele pentru acasă. Din ce în ce mai mulți școlari și studenți afirmă că temele pentru acasă au devenit un adevărat coșmar. Prea multă teorie, învățare mecanică, și prea puțină parte practică – se plâng elevii.
- Pe lângă ascultarea de la ore, testele fulger și monologurile interminabile ale profilor, copiilor li se mai dau și mormane de teme care îi împiedică să se mai bucure în alt fel de timpul lor de după ore. Impactul temelor pentru acasă asupra somnului își spune și el cuvântul.
- Elevii nu se mai simt la fel de odihniți și plini de energie cum ar trebui să fie dimineața la cursuri, din cauza lipsei de somn. Lipsa de somn fiind, bineînțeles, cauzată printre altele și de lucratul la teme până târziu.
- Presiune din partea părinților și din partea adulților în general. Cei mari ar trebui să fie conștienți că, cu cât trag mai tare de copiii lor, cu atât îi vor epuiza și enerva mai tare. Vorba aceea cum că copilul trebuie să facă pe viitor ce nu a reușit părintele este învechită și deloc sănătoasă.
- Nu. Elevii trebuie să învețe pentru ei și pentru propriul rol în lumea asta. Ca să ajungă să facă ce le place, fără să simtă vreo presiune sau vreo remușcare pentru că nu au îndeplinit visurile părinților. Copiii trebuie încurajați să o ia pe propria cale.
Modalități bune de aplicat pentru a combate stresul școlar
- Schimbarea modului de gândire poate face minuni. În loc de a fi pesimist legat de ceea ce ai de făcut acasă, încearcă să te convingi că o faci pentru tine și reușita ta în viață. Poate în acest fel vei învăța mai cu drag și spor.
- Comunică de fiecare dată când ai ceva de zis. Poate că nu-ți convine ceva anume la tema dată. Sau poate nu înțelegi exact ce ai de făcut. Pune întrebări profesorilor și nu ezita să le ceri ajutorul colegilor dacă te simți depășit. Nu va însemna că ești mai slab.
- Fă-ți o listă cu priorități. Ca elev sau student probabil că vei ajunge și într-un punct în care vei fi înconjurat de deadlineuri. Însă, făcând o listă cu priorități și punând în față ce e mai urgent și, poate, mai dificil, te vei motiva să dai totul și să iei temele și proiectele în ordinea urgenței lor de predare sau de prezentare.