Reclamă
Reclamă

Președinții României și Ucrainei vor semna astăzi un acord de securitate cu ocazia summitului NATO de la Washington. Anunțul a fost făcut miercuri de președintele Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă susținute în capitala americană.

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea intensificării sprijinului acordat Kievului în războiul cu Rusia și a pledat pentru confirmarea traseului transatlantic ireversibil al Ucrainei. Acest angajament este inclus și în declarația finală a summitului. „Important, de asemenea, vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineață, Acordul de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, în implementarea Declarației G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel, ne alăturăm celorlalți aliați și parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina”, a declarat Iohannis.

Pe lângă acest acord, NATO a decis să ofere un sprijin sporit altor parteneri vulnerabili afectați de război și de comportamentul agresiv al Rusiei. „Pentru noi, evident, importanța cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Și, după cum o să vedeți în Declarația finală, Republica Moldova este reflectată adecvat. Aceasta trebuie sprijinită să contracareze atacurile permanente hibride din partea Rusiei. Consolidarea securității Ucrainei și a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securități și a securității întregului spațiu euroatlantic”, a adăugat președintele.

Reclamă

Deciziile luate la summit includ și continuarea procesului de integrare a armatei ucrainene, precum și un sprijin financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor. S-a anunțat, de asemenea, că este în curs transferul de avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda, așteptate de mult timp de Kiev. În plus, Ucraina va primi cinci noi sisteme de apărare Patriot donate de Statele Unite, Germania, Italia, Olanda și România. Iohannis a menționat că se poartă negocieri pentru înlocuirea sistemului donat Ucrainei.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro