Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a criticat puternic un presupus ‘cartel’ format de medicii care se opun reformelor guvernamentale în domeniul sănătății, în ciuda unei greve susținute de aceștia.

Într-un discurs transmis de televiziune, liderul sud-coreean a evidențiat faptul că guvernul său va continua să promoveze reformele propuse, inclusiv creșterea admisiunilor la școlile de medicină, pentru a combate deficitul de medici. Această decizie vine în contextul îmbătrânirii accelerate a populației sud-coreene și vizează suplimentarea locurilor disponibile cu 2.000 începând cu anul următor.

De mai bine de o lună, medicii sunt în grevă, argumentând că aceste schimbări vor compromite calitatea serviciilor medicale. Președintele Yoon a atribuit eșecului regimurilor anterioare de a majora numărul locurilor în facultățile de medicină consolidarea acestui ‘cartel’ medical. ‘Nu putem repeta aceeaşi greşeală’, a declarat acesta, subliniind că spitalele au fost nevoite să anuleze tratamente importante din cauza protestelor medicilor.

Yoon a menționat că cifra de 2.000 de noi locuri nu este aleasă la întâmplare, ci se bazează pe analize statistice și proiecții privind nevoile de sănătate viitoare, în special în zonele din afara capitalei. Cu toate acestea, în ciuda suportului inițial al publicului pentru reforme, sondaje recente indică o schimbare în opinia publică. Aproape 60% dintre participanții la un sondaj realizat de ‘Dong-A Ilbo’ sugerează că guvernul ar trebui să regândească amploarea și calendarul reformelor.

Acest conflict survine în preajma alegerilor parlamentare cruciale, unde partidul președintelui Yoon își va testa susținerea publică. Această situație tensionată ar putea influența rezultatele viitoarei confruntări electorale.