Coloana oficială a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost observată traversând județul Suceava în timpul nopții, în cadrul unei măsuri de securitate extrem de stricte, confirmă surse Digi24. Aflat în fruntea unei țări aflate în conflict, Zelenski este considerat una dintre cele mai vânite persoane la nivel global, făcându-i protecția o prioritate absolută.

„Vorbim despre unul dintre cei mai bine păziăi lideri ai lumii. De ce? Pentru că este ținta numărul 1 a celui mai criminal lider din lumea, adică a lui Putin”, afirmă sursele citate, evidenţiind pericolele și provocările semnificative legate de asigurarea securității lui Zelenski.

Parte din acest demers de securitate a inclus zborul președintelui ucrainean de la Vilnius la Suceava, urmând un summit important. Această decizie marchează o schimbare de rută față de obișnuitul traseu prin Polonia, subliniind astfel importanța strategică regională a României.

„România este un furnizor de securitate și poate garanta integritatea celui mai vânat lider de pe pământ în aceste momente”, explică sursele. La aterizarea în Suceava, Zelenski a fost preluat de un vehicul blindat, cu suportul tuturor nivelurilor de servicii de securitate românești, de la Poliția Locală la Serviciile de Informații.

Președintele Klaus Iohannis a scris pe platforma X despre întâlnirea cu Zelenski în marja summitului Inițiativei celor Trei Mări la Vilnius, reiterând „sprijinul ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante”. Aceste declarații subliniază solidaritatea și cooperarea continuă între România și Ucraina în contextul conflictului prelungit cu Rusia.