Reclamă

Ucraina nu renunță la obiectivul de a adera la NATO, dar, în cazul în care nu primește o invitație oficială, este pregătită să construiască un sistem defensiv similar pe teritoriul său, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru The Economist, într-un interviu publicat recent.

Zelenski a subliniat importanta întăririi armatei ucrainene: „Trebuie să-l dublăm. Dublu. Să fim la același nivel cu armata rusă”, a afirmat el, subliniind astfel necesitatea unei forțe militare comparabile. Ucraina a depus cererea oficială de aderare la NATO în septembrie 2022, după începerea invaziei ruse pe scară largă. Deși membrii NATO au declarat la summitul din 2024 că traseul Ucrainei către aderare este „ireversibil”, încă nu s-a transmis o invitație oficială.

În același interviu, Zelenski a recunoscut că sunt șanse reduse pentru aderarea Ucrainei din cauza opoziției din partea SUA, Germania și Ungaria. Cu toate acestea, el a mărturisit că Ungaria s-ar putea schimba la cererea fostului președinte american Donald Trump. Potrivit liderului ucrainean, Trump ar putea oferi garanții de securitate fără a implica Rusia, iar Europa ar putea finanța apărarea Ucrainei, aprovizionând-o cu „rachete, rachete cu rază lungă și sisteme Patriot.”

Întrebat despre un plan alternativ dacă cele de mai sus nu funcționează, Zelenski a răspuns: „acesta este planul B”. De-a lungul timpului, Ucraina s-a sprijinit pe sprijinul militar din partea statelor membre NATO pentru a rezista în fața invaziei ruse. Vizite și summit-uri frecvente cu liderii NATO au fost organizate ca parte a acestui efort.

În paralel, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a atras atenția că nu este „realist” să se aștepte revenirea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 sau aderarea la NATO ca urmare a unui eventual acord de pace. „Ne dorim, la fel ca dumneavoastră, o Ucraina suverană și prosperă, dar trebuie să începem prin a recunoaște că întoarcerea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist”, a spus șeful Pentagonului.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro