Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat convins, într-un comentariu făcut joi, exclusiv pentru AFP, că noul guvern francez ce va rezulta după alegerile legislative își va menține sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii rusești.
Aceste declarații vin în condițiile în care alegerile prevăzute pentru 30 iunie și 7 iulie în Franța ar putea aduce la putere partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN), criticat adesea pentru apropierea sa de regimul Putin.
„Credem că francezii vor continua să sprijine Ucraina, indiferent de situația politică”, a declarat Zelenski.
„De asemenea, prin voința poporului francez, viitorul guvern va continua să susțină pe deplin Ucraina, atât pe câmpul de luptă”, cât și în aderarea ei la UE, a continuat Zelenski.
Salutând Franța pentru „solidaritatea sa de nezdruncinat” de la începutul invaziei rusești în februarie 2022, Zelenski s-a declarat încrezător că noul guvern francez își va păstra independența față de Rusia și va rămâne fidel valorilor europene.
„Suntem convinși că următorul guvern va fi independent de agresorul rus și va rămâne atașat valorilor europene și unei Europe puternice și unite, chiar Europa pe care Ucraina o apără împotriva tiraniei ruse”, a adăugat președintele Zelenski.
După alegerile legislative, președintele francez, Emmanuel Macron, un susținător al lui Volodimir Zelenski, riscă să aibă un prim-ministru de extremă dreaptă ce ar putea revizui amploarea ajutorului militar furnizat Ucrainei.
După ce a încercat să medieze între Ucraina și Rusia la începutul războiului și mai ales a îndemnat ca Rusia să nu fie „umilită”, președintele Macron a devenit un tot mai fervent susținător al Ucrainei în fața amenințării rusești în Europa, îndemnând alte state, în special Germania, să-și întărească sprijinul pentru armata ucraineană.
Astfel, în februarie, Macron a deschis dezbaterea asupra trimiterii de soldați occidentali în Ucraina, refuzând să excludă această opțiune. Această idee a fost întâmpinată cu răceală de puterile europene, însă unii aliați – în special Cehia, Polonia și statele baltice – au aprobat-o.
Președintele partidului de extremă dreaptă Adunarea Națională, Jordan Bardella, ce ar putea deveni viitorul șef al guvernului Franței, se opune trimiterii de trupe franceze în Ucraina, precum și livrării de „rachete cu rază de acțiune lungă” ce ar permite armatei ucrainene să lovească teritoriul rus.