Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat o condamnare fermă a atacului Iranului asupra Israelului, evidențiind similaritățile cu agresiunile Rusiei în Ucraina. Zelenski a subliniat utilizarea dronelor Shahed de către Iran, comparând-o cu tacticile Rusiei în conflictul ucrainean. Declarația sa puternică a fost făcută publică pe rețeaua X, unde a accentuat necesitatea unității internaționale împotriva amenințărilor la adresa păcii globale.

Liderul ucrainean a subliniat că experiensia țării sale cu atacurile rusești oferă o înțelegere profundă a groazei pe care o reprezintă astfel de agresiuni. Criticând colaborarea dintre Iran și Rusia în ‘răspândirea terorii’, Zelenski a făcut apel la o reacție fermă și unită la nivel mondial pentru a preveni escaladarea violențelor și întinderea terorii.

De asemenea, a remarcat că este ‘esențial’ ca SUA să adopte măsuri decisive de sprijin pentru aliații săi, în lumina atacurilor și a necesității solidarității internaționale. Acest comentariu vine în contextul în care legislația privind ajutorul militar semnificativ pentru Ucraina și Israel se confruntă cu blocaje în Congresul SUA.

Atacul Iranului asupra Israelului a fost marcat de lansarea a peste trei sute de drone și rachete, provocând o mobilizare masivă a sistemelor de apărare israeliene. Aceste sisteme au reușit să intercepteze majoritatea proiectilelor, demonstrând eficacitatea scutului antirachetă al Israelului și generând promisiuni de răspunsuri puternice din partea oficialilor israelieni.