Mii de persoane s-au adunat sâmbătă dimineața în fața reședinței președintelui suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, în contextul în care mandatul său de arestare trebuie pus în aplicare până luni. În mulțime se află atât susținători ai fostului șef de stat, cât și contestatari ai acestuia.
Vineri, poliția a făcut o primă încercare de a-l aresta pe președinte, dar a fost respinsă de aproximativ 200 de soldați și agenți de securitate care păzeau locuința sa. În urma unor altercații și ciocniri cu personalul de securitate, cei 100 de agenți au fost nevoiți să se retragă fără a-și atinge scopul, a relatat BBC.
Președintele Yoon a fost destituit de Parlament și este supus unei investigații penale pentru acuzații de „rebeliune”, fiind izolat la domiciliu încă din 14 decembrie. Încă de la primele ore ale dimineții de sâmbătă, situația a devenit tensionată, potrivit sursei citate. Anchetatorii, neputând să-și îndeplinească misiunea din cauza opoziției întâmpinate, s-au retras.
Un susținător al lui Yoon, Jang Young-hoon, a declarat pentru AFP: „Dacă președintele Yoon este destituit și Lee Jae-myung devine noul președinte, țara noastră ar putea fi amenințată cu „comunizarea” și absorbția de către Coreea de Nord (…) Nu pot lăsa să se întâmple asta”.
Totodată, trei dintre cei mai importanți avocați ai președintelui suspendat au considerat tentativa de arestare drept „ilegală”, promițând măsuri legale pentru contestarea acesteia. Yoon a evitat până în prezent participarea la citații, iar echipa sa de protecție a împiedicat desfășurarea perchezițiilor în locuința sa.
Surse din cadrul Serviciului de Investigații Anticorupție (CIO) au menționat existența unor ciocniri fizice între forțele de securitate și polițiști, iar aceștia din urmă au cerut președintelui interimar, Choi Sang-mok, să susțină actualul mandat.
Procedurile legale împotriva președintelui suspendat sunt planificate să înceapă pe 14 ianuarie, iar pronunțarea Curții Constituționale este așteptată până la jumătatea lunii iunie. În această situație de criză, vizita secretarului de stat american, Antony Blinken, se dorește a fi un mesaj puternic de susținere între Washington și Seul.