Reclamă
Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord și Vietnamul în următoarele săptămâni, a anunțat ziarul financiar rusesc Vedomosti. Informația a fost confirmată de ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Aleksandr Mațegora, care a declarat că vizita la Phenian este „pregătită în mod intens”.

Publicația Vedomosti relatează că Putin ar putea vizita Vietnamul încă în iunie, cel mai probabil imediat după vizita în Coreea de Nord.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a efectuat o vizită în Rusia în septembrie trecut, unde a discutat cu Putin și a vizitat Centrul rusesc de lansare spațială Vostocinîi. Cu acea ocazie, Putin a promis că va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți.

Reclamă

Kremlinul a declarat că Rusia dorește să construiască un parteneriat „în toate domeniile” cu Coreea de Nord, dar nu a confirmat încă data precisă a viitoarei vizite a președintelui rus la Phenian.

De la declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia și-a consolidat relațiile cu Coreea de Nord și cu alte țări ostile SUA, precum Iranul, ceea ce generează îngrijorare în Occident. SUA și Ucraina au acuzat în ianuarie Rusia că a tras spre Ucraina rachete balistice furnizate de Coreea de Nord, acuzație pe care Rusia a refuzat să o confirme.

Potrivit Vedomosti, una dintre temele de discuție dintre Putin și Kim Jong Un ar putea fi importul de forță de muncă din Coreea de Nord. Rusia se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă din cauza războiului din Ucraina, cu sute de mii de bărbați trimiși pe front și alte mii fugind în străinătate pentru a evita mobilizarea.

Singura vizită efectuată de Putin în Coreea de Nord până în prezent a avut loc în 2000, în primul an al primului său mandat prezidențial.

Referitor la Vietnam, Vedomosti l-a citat pe reprezentantul comercial al Rusiei în Hanoi, care a declarat că cea mai presantă problemă comercială între cele două țări este asistența bancară pentru decontarea plăților.

Vladimir Putin este vizat de un mandat internațional de arestare emis în 2023 de Curtea Penală Internațională pentru crime de război în Ucraina, referitor la deportarea ilegală a mii de copii ucraineni în Rusia. De atunci, Putin a călătorit doar în China și în foste republici sovietice din Asia Centrală, țări care nu recunosc jurisdicția CPI.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro