În cadrul unei întrevederi recente din SUA, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană avansate pentru Ucraina, evidențiind o discuție intensă pe această temă, inclusiv cu Președintele Joe Biden. Iohannis a accentuat faptul că România, fiind în posesia unor astfel de sisteme, a fost solicitată să contribuie la susținerea Ucrainei.

Președintele Iohannis a arătat că orice acțiune în acest sens va necesita o evaluare atentă în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a asigura că România nu va fi lipsită de capacitatea sa de apărare antiaeriană. Acesta a remarcat, de asemenea, importanța creșterii producției industriilor de apărare pentru a răspunde adecvat la situațiile de criză.

‘Există nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate și în ultimele săptămâni e o discuție destul de intensă despre cine le poate oferi. România dispune de astfel de sisteme și atunci am fost întrebați și noi’, a declarat Președintele Iohannis. Referindu-se la discuțiile cu Președintele SUA, Joe Biden, Iohannis a afirmat: ‘Și Biden a adus asta în discuție și am zis că sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni.’

Klaus Iohannis a evidențiat, în plus, angajamentul României de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare, subliniind poziția țării ca un aliat solid în contextul tensiunilor regionale și internaționale. ‘Sunt mulți aliați care sunt foarte departe chiar de 2%. În măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua și va fi nevoie … trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu putem să facem față acestei situații’, a conchis Președintele României.