În contextul unei crize demografice accentuate de îmbătrânirea populației, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să își crească productivitatea muncii sau să apeleze la importul de forță de muncă.

Această declarație a fost făcută în timpul al XII-lea Congres al Federației Sindicatelor Independente din Rusia, unde Putin a subliniat necesitatea urgentă de adaptare la schimbările demografice în economia țării.

Putin a anticipat că în anii următori, Rusia va confrunta o penurie severă de forță de muncă, subliniind dificultățile pe care companiile ruse le întâmpină deja în găsirea lucrătorilor necesari. Acest apel vine într-un moment în care Rusia înăsprește controlul asupra imigrației ilegale, mai ales după atacul terorist de pe 22 martie din Moscova.

În cadrul discursului său, liderul rus a încurajat sindicatele să presioneze pentru modernizarea producției și adoptarea unor noi tehnologii, argumentând că țara nu ar trebui să se teamă de posibilele efecte asupra ocupării forței de muncă având în vedere cererea mare de lucrători și rata șomajului istoric scăzută, de sub 3%.

Putin a mai anunțat că un acord între guvern, patronate și sindicate este pe cale să fie semnat, cu scopul de a aborda nevoia de forță de muncă, dezvoltarea formării profesionale și protecția socială a lucrătorilor. Criza forței de muncă este agravată și de mobilizarea soldaților pentru conflictul din Ucraina și redirecționarea lucrătorilor către producția militară.