Într-o mișcare care atrage atenția comunității internaționale, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, se pregătește pentru o întâlnire cu fostul președinte american, Donald Trump, în marja unei vizite planificate la New York în această săptămână. Această întâlnire vine în contextul în care liderii europeni evaluează impactul unei posibile reveniri a lui Trump la conducerea SUA, cu precădere în ceea ce privește politica externă și apărarea.

Andrzej Duda, a cărui politică a fost strâns aliniată cu cea a lui Trump pe durata mandatului acestuia la Casa Albă, își va exprima probabil susținerea față de continuarea ajutorului american pentru Ucraina în fața conflictului cu Rusia. Întâlnirea, inițiativă confirmată de campania lui Trump, marchează o etapă semnificativă în relațiile bilaterale dintre Polonia și Statele Unite, în special în lumina tensiunilor geopolitice actuale.

Pe agenda discuțiilor se va afla, fără îndoială, continuarea sprijinului pentru Ucraina, un subiect de importanță majoră atât pentru Duda, cât și pentru premierul polonez, Donald Tusk. Ambii lideri polonezi, deși divizați de probleme interne, împărtășesc o poziție comună fermă privind necesitatea sprijinului militar și economic pentru Ucraina, în contextul agresiunii rusești.

Este de așteptat ca întâlnirea dintre Duda și Trump să aducă în discuție și viitorul NATO, în lumina speculațiilor despre posibila diminuare a sprijinului SUA sub o nouă administrație Trump. Declarațiile recente ale premierului ungar, Viktor Orban, întăresc îngrijorările liderilor europeni privind potențialul impact negativ al unei victorii a lui Trump asupra securității regionale și a viitorului alianței transatlantice.