Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a declarat joi că un congres al partidului va fi organizat până la sfârșitul lunii iulie pentru a stabili candidatul la alegerile prezidențiale.

„PNL va avea propriul candidat la prezidențiale și cred că la fel vor proceda și partenerii noștri de coaliție, sunt totuși cele două partide mari din politica românească și vor decide să aibă propriul candidat”, a spus președintele PNL, la DcNews, conform surselor News.ro.

Întrebat despre candidatul formațiunii, Ciucă a menționat: „După ce se finalizează alegerile locale și europarlamentare, vom avea analiză la nivelul partidului și, cum este normal, sunt procedurile prin care forurile de conducere, Consiliul Național, ulterior Congresul, vor stabili cine va candida”. El a adăugat că „este absolut obligatoriu să se facă congres, nu mai târziu de prima decadă a lunii iulie”.

„Pe 15 iulie începe precampania”, a subliniat liderul liberal.

Nicolae Ciucă a mai afirmat că săptămâna viitoare va anunța dacă va candida la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. „Săptămâna viitoare, (…) imediat după ce avem poza finală cu toate concluziile”, a precizat acesta.

În luna martie, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că Nicolae Ciucă va fi candidatul PNL la prezidențiale, explicând că în statutul partidului se precizează clar că președintele PNL este candidatul.

Întrebat cu privire la continuarea coaliției cu PSD, Ciucă a arătat că „România nu poate să își permită să intre într-o vâltoare a luptei politice și a desfacerii acestei stabilități pentru orgolii personale sau de partid. Noi aici trebuie să punem mai presus decât orice România, siguranța cetățenilor, stabilitatea țării, coerența programelor de guvernare, dezvoltarea economică. De aceea, coaliția trebuie să meargă mai departe”, a spus acesta.

Despre o posibilă nominalizare a lui Marcel Ciolacu ca premier, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, Ciucă a răspuns: „În primul rând, până acolo mai este cale, în al doilea rând, dacă se va menține aceeași formulă de coaliție, vom negocia toate funcțiile, inclusiv cea de premier. Ca atare, nu cred că trebuie să nominalizăm acum pe cineva anume”.

El a adăugat că și reciproca este valabilă, respectiv el să fie propunerea de premier dacă Marcel Ciolacu ajunge președinte. „Pentru țara mea sunt dispus să fac orice”, a spus Ciucă.