În urma unor discuții telefonice între ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, și omologul său rus Serghei Șoigu, președintele Franței, Emmanuel Macron, a caracterizat tonul Rusiei ca fiind ‘bizar și amenințător’.

Principala temă a acestor discuții, care au durat o oră, a fost recentul atac terorist de la Moscova, revendicat de gruparea Stat Islamic, în contextul în care Franța se pregătește intens pentru Jocurile Olimpice de la Paris din această vară.

În cadrul acestor discuții, Rusia a exprimat speranța că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în atacul terorist. Pe de altă parte, Macron a etichetat orice sugestie de implicare a Franței ca fiind ‘ridicolă’, subliniind că Franța avea ‘informații utile’ de împărtășit despre originea și organizarea atacului în urma căruia au murit cel puțin 144 de persoane. ‘Este ridicol să spui că Franța este în spatele lui, că ucrainenii sunt în spatele lui. Nu are sens. Este o manipulare a informațiilor’, a explicat Macron.

Președintele francez a mai adăugat că Franța a fost în contact cu Rusia pentru a exprima solidaritate și a împărtăși informații esențiale legate de atac. De asemenea, a reiterat că aceasta este o schimbare tactică în abordarea Franței, care a devenit mai fermă în relația cu Rusia, refuzând să excludă posibilitatea introducerii de trupe terestre în Ucraina. ‘Vom lucra în comun cu toți cei afectați de terorism’, a declarat Macron.