Reclamă

Președintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 9-11 iulie, la summitul NATO de la Washington, anunță Administraţia Prezidenţială. Șeful statului va susține pachetul de ajutor acordat Ucrainei și va pleda pentru continuarea sprijinului pentru partenerii vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova.

Summitul din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înființarea NATO. Într-un comunicat al Palatului Cotroceni, se menționează că NATO este „cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, care a dovedit inclusiv în perioada dificilă de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei că unitatea, solidaritatea şi hotărârea Aliaților reprezintă principalele sale avantaje strategice”.

România marchează în acest an două decenii de la aderarea la NATO. Potrivit comunicatului, „apartenența la NATO a adus cetățenilor români cele mai solide garanții de securitate din istorie. România este un aliat puternic și responsabil, un furnizor relevant de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta.” Președintele Iohannis va sublinia, la Washington, că apartenența la NATO reprezintă unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană și euroatlantică.

În cadrul summitului, liderii vor adopta decizii semnificative privind consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina. De asemenea, vor agrea asupra întăririi și modernizării posturii de descurajare și apărare colective.

Programul summitului include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv formate cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific, precum și un eveniment aniversar. Vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declarația Summitului și o Declarație a Consiliului NATO-Ucraina.

„Președintele României va evidenția, în sesiunile de lucru, importanța crucială a legăturii transatlantice și a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, va susține deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare și va solicita acordarea unei atenții sporite Flancului Estic și Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, potrivit comunicatului.

Șeful statului va sublinia că postura NATO se fundamentează pe forțe, capabilități și aranjamente de comandă și control robuste și eficiente, capabile să răspundă tuturor amenințărilor. România va susține pachetul de sprijin substanțial pentru Ucraina și va sublinia că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în conformitate cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la București din 2008 și de la Vilnius din 2023.

„De asemenea, Președintele României va pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, și creșterea capacității acestora de a răspunde amenințărilor hibride în creștere. Președintele Klaus Iohannis va sprijini demersul NATO de consolidare a relației cu partenerii din Sud.”

Liderii vor discuta, de asemenea, despre consolidarea rezilienței, răspunsul NATO la amenințările din Sud și aprofundarea cooperării cu partenerii NATO. În arhitectura geopolitică globală, NATO va continua să asigure cadrul necesar cooperării în domeniul securității și al consolidării încrederii între Aliați.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro