Președintele Klaus Iohannis este unul dintre cei 17 șefi de stat care au semnat o declarație comună ce susține un acord de încetare a focului în conflictul dintre Israel și Hamas, transmite Administrația Prezidențială.

Declarația este semnată și de liderii din Statele Unite ale Americii, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Thailanda și Regatul Unit.

„În calitate de lideri ai unor țări profund îngrijorate de situația ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, printre care se numără mulți dintre cetățenii noștri, sprijinim pe deplin demersurile pentru un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, care se află acum pe masa de discuții și care a fost prezentat de președintele Biden (președintele Statelor Unite, Joe Biden – n.r.) la data de 31 mai 2024. Nu mai este timp de pierdut. Facem apel la Hamas să încheie acest acord, pe care Israelul este pregătit să îl urmeze, și să înceapă procesul de eliberare a cetățenilor noștri”, se arată în document, potrivit Agerpres.

Semnatarii declarației comune consideră că „acest acord ar duce la o încetare imediată a focului și la reabilitarea Gaza, alături de garanții de securitate pentru israelieni și palestinieni și oportunități pentru o pace pe termen lung mai durabilă și o soluție cu două state”.