Propagarea urii, atacurile, violenţa de limbaj şi dezinformarea slăbesc democraţiile, a transmis luni preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Președintele României a mai adus în discuție suferințele îndurate de victimele Pogromului de la București.
Șeful statului a prezentat un mesaj, transmis de consilierul său de stat, Mihai Şomordolea, în cadrul unei ceremonii la Templul Coral din Bucureşti. El a rememorat ororile Holocaustului și a pus accent pe importanța păstrării amintirii acestei tragedii. „O catastrofă fără egal, în care 6 milioane de copii, femei şi bărbaţi au fost ucişi. Tot astăzi evocăm suferinţele îndurate de victimele Pogromului din Bucureşti, în ianuarie 1941, când mii de evrei erau predaţi morţii. De Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, onorăm memoria tuturor celor care şi-au pierdut viaţa, precum şi curajul supravieţuitorilor şi al salvatorilor”, a precizat preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis a subliniat că Holocaustul a marcat vârful urii și antisemitismului, fiind rezultatul unui plan care viza ștergerea urmelor de existență evreiască. El a subliniat importanța păstrării mărturiilor supraviețuitorilor și evitarea compromiterii acestei moșteniri de către cei care promovează ură și intoleranță. „În faţa trecerii timpului, mărturiile supravieţuitorilor trebuie păstrate şi transmise generaţiilor tinere ca dovezi incontestabile că dincolo de momentele cele mai întunecate ale istoriei există lumină şi speranţă. La nivel internaţional, populismul, extremismul, atitudinile şi manifestările xenofobe şi antisemite se deghizează perfid, cu intenţia de a eroda pilonii fundamentali pe care este construită lumea liberă”, a afirmat șeful statului.
Președintele a continuat, subliniind importanța implicării atât a autorităților, cât și a cetățenilor în menținerea unei democrații puternice, prin aplicarea corectă a legilor și prin respingerea mesajelor toxice. „Propagarea urii, atacurile, violența de limbaj și dezinformarea slăbesc democrațiile și riscă să ducă în derizoriu drepturile și libertățile atât de greu câștigate de-a lungul timpului.”
Klaus Iohannis a încheiat mesajul cu un apel la unitate și solidaritate în fața provocărilor actuale, inclusiv a crizelor multiple care afectează democrațiile. „Amintirea în care suntem uniţi în gând astăzi să reprezinte o nouă promisiune faţă de toţi cei care nu mai sunt şi faţă de cei care ne vor urma că nu vom mai permite niciodată o tragedie atât de cumplită!”