Președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent joi, 11 aprilie 2024, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) găzduit de Vilnius, Lituania, unde se va discuta intensificarea conectivității regionale pe axa Nord-Sud și stimularea cooperării cu Ucraina și Republica Moldova.

Summitul, ajuns la a noua ediție, se axează pe dezvoltarea și adaptarea Inițiativei în contextul geopolitic și economic actual, punând accent pe implementarea proiectelor strategice de interconectare în domeniile transportului, energiei și digitalului.

Administrația Prezidențială a specificat că Iohannis va pleda pentru „eficientizarea continuă a Inițiativei și obținerea de rezultate concrete”, evidențiind, de asemenea, importanța crescută a I3M. Va puncta și necesitatea consolidării rezilienței regionale prin proiecte semnificative precum Rail2Sea și Via Carpathia, care vizează îmbunătățirea mobilității militare și a infrastructurii.

„Inițiativa celor Trei Mări oferă o platformă de colaborare extinsă între state membre UE și non-UE, generând beneficii semnificative pentru calitatea vieții cetățenilor și stimularea cooperării multidirecționale”, a comunicat Administrația Prezidențială. Anul precedent, sub gazduirea României, s-a adoptat o Declarație Comună ce subliniază angajamentul statelor participante spre consolidarea inițiativei, inclusiv prin diversificarea instrumentelor financiare și actualizarea listei de proiecte strategice prioritare.