Președintele României, Klaus Iohannis, a participat recent la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde au fost discutate teme majore precum situația din Ucraina, relațiile UE-Turcia, conflictul din Orientul Mijlociu și un nou pact european pentru competitivitate.

În cadrul întâlnirii, sprijinul continuu și consolidat pentru Ucraina, în special în privința asistenței militare, a fost un punct central. „Este urgentă furnizarea de mijloace de apărare aeriană și muniții”, a consemnat un comunicat al Administrației Prezidențiale. Președintele Iohannis a subliniat necesitatea unei abordări de securitate care să includă întreaga regiune a Mării Negre și a pledat pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei și Republicii Moldova.

În privința tensiunilor din Orientul Mijlociu, liderii europeni au condamnat ferm atacul Iranului asupra Israelului, transmițând un apel la detensionarea situației și reiterând angajamentul pentru o pace durabilă în regiune. „Am exprimat solidaritate deplină cu poporul israelian”, a declarat Iohannis, solicitând un mesaj ferm și unitar al UE față de Iran.

Discuțiile au acoperit și perspectiva relației UE-Turcia, unde Președintele României a evidențiat importanța unei colaborări strategice termen lung în actualul context geopolitic. Totodată, au fost abordate necesitățile de relansare a dialogului privind problema cipriotă.

Un subiect de interes major a fost competitivitatea economiei europene, prin instituirea unui nou „Pact european pentru competitivitate”. Iohannis a pledat pentru o abordare integrată, care să sublinieze rolul pieței unice și să promoveze creșterea sustenibilă și incluziva în UE. De asemenea, a subliniat necesitatea unei politici industriale incluzive și a susținut importanța agriculturii europene în promovarea competitivității, precum și prioritizarea politicii de coeziune în acest proces tranformativ al economiei europene.