Președintele Klaus Iohannis a demarat luni vizita oficială în Republica Coreea, marcând prima zi prin omagiul adus victimelor de război la Cimitirul Național din Seul și printr-o vizită în Zona Demilitarizată (DMZ) dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. În acompaniamentul soției sale, Carmen Iohannis, acesta a exprimat respectul față de sacrificiul celor căzuți pentru libertate, pace și democrație.
În cadrul vizitei sale în DMZ, președintele a fost informat de generalul Paul LaCamera, comandantul UNC/CFC/USFK, despre provocările actuale de securitate în regiune. „Astăzi am vizitat, de asemenea, zona demilitarizată și am primit o informare cu privire la provocările în materie de securitate”, a transmis Iohannis pe platforma X.
DMZ, o fâșie de teren ce servește ca zonă tampon între Coreea de Sud și Coreea de Nord, este un simbol al dezbinării naționale, înființată în urma acordului de armistițiu ce a suspendat Războiul Coreean în 1953. Aceasta a devenit atât un punct de atracție turistică, cât și unul strategic, cu reguli stricte și acces controlat pentru civili.
Vizita președintelui Iohannis se va extinde pe parcursul a trei zile, timp în care vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei și cooperării în situații de urgență. Agenda include întâlniri de nivel înalt cu președintele Yoon Suk Yeol și premierul Han Duck-soo, vizite la comunitatea românească și mediul de afaceri, precum și la complexul de producție Doosan Enerbility.
La această vizită oficială, Klaus Iohannis este însoțit de o delegație care include membri ai Guvernului României, printre care ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Sumarizând, vizita președintelui Iohannis în Coreea de Sud a început cu omagii aduse eroilor căzuți și cu o călătorie strategică în DMZ, urmând să continue cu discuții bilaterale și vizite importante pentru consolidarea relațiilor dintre cele două țări.