Președintele României, Klaus Iohannis, s-a apărat în fața acuzațiilor de utilizare a unui avion privat în vizitele oficiale, declarând că aeronava folosită este „o aeronavă mică”, nu un avion de lux, într-o interacțiune recentă cu presa despre deplasarea sa în Coreea de Sud. În întrebările adresate de jurnaliști, Iohannis a respins critica legată de costurile călătoriilor în contextul situației economice a țării, susținând că „economia României nu șchioapătă, ci crește în continuare”.

Informații obținute de Boarding Pass indică faptul că președintele Iohannis a folosit un Gulfstream G550, închiriat de la Global Jet, pentru călătorii externe, inclusiv în Emiratele Arabe și într-un turneu în Africa, la fel și pentru recenta vizită în Coreea de Sud. Restul delegației române a optat însă pentru zboruri de linie. Acest detaliu arată o preferință constantă pentru aeronave private în deplasările externe ale președintelui.

În 2023, Klaus Iohannis a participat la numeroase vizite externe, inclusiv în Japonia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Brazilia, și Argentina, acoperind un cost total de peste 8 milioane de euro pentru aceste deplasări. Guvernul a trebuit să suplimenteze fondurile pentru călătoriile externe ale președintelui Iohannis în 2023 cu 1,5 milioane de euro, după ce acestea au fost epuizate încă din luna iunie.