Președintele României, Klaus Iohannis, a comunicat printr-o scrisoare oficială către Parlament, aprobarea participării forțelor militare române la două operațiuni de securitate maritimă inițiate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii împotriva rebelilor Houthi din Orientul Mijlociu. Aceste operațiuni militare, ce urmează să fie desfășurate în Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic, sunt destinate să asigure libertatea de navigație în regiune.

‘Am aprobat participarea Armatei României la Operația de Securitate maritimă a Uniunii Europene, în vederea asigurării libertății de navigație în Strâmtoarea Bab-el-Mandeb, Ormuz și Marea Roșie’, a declarat Iohannis. Pentru această misiune menționată ca EUNAVFOR ASPIDES, vor fi alocate până la 5 efective militare românești. Scopul este de a păstra deschisă calea maritimă esenţială pentru comerţul internaţional prin Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, și în zonele adiacente.

În contextul unui apel al Statelor Unite către membrii NATO de a contribui la securitatea maritimă, Klaus Iohannis a solicitat de asemenea aprobarea Parlamentului pentru participarea la ‘Prosperity Guardian’, o operație maritimă conduși de SUA ce urmează să înceapă din anul 2024, cu implicarea a până la trei militari români. Această misiune se va concentra pe securitatea în Marea Roșie, Golful Aden și zona Bahrain.

Președintele și-a exprimat cererea conform legislației actuale ce impune aprobarea Parlamentului pentru desfășurarea forțelor militare române în operațiuni externe. Această mișcare reprezintă un efort al României de a se alinia la acțiunile internaționale pentru securitatea maritimă și lupta împotriva terorismului în regiunile de strategice.