Președintele României, Klaus Iohannis, a confirmat în cadrul unei conferințe de presă discuțiile în desfășurare privind candidatura sa pentru poziția de secretar general al NATO. Declarațiile au fost făcute înaintea unei reuniuni extraordinare a Consiliului European, evidențiind natura intensă și discretă a acestor negocieri. "În ce privește NATO, discuții se poartă, sunt foarte intense, dar sunt altfel decât la alte formate. Chestiunile NATO nu se discută în public și negocierile nu se fac publice. Deci, continuăm ca și până acum. Am avut câteva discuții foarte bune. În plan diplomatic se continuă și vom vedea când vom avea un rezultat", a subliniat Iohannis.

În continuare, la conferința de presă din Vilnius, legată de Summitul celor Trei Mări, președintele a abordat din nou subiectul candidaturii sale, menționând că decizia finală va fi rezultatul unor negocieri diplomate ce necesită consens și indicând astfel că procesul de selecție este în curs de desfășurare și va dura o perioadă.

Președintele Klaus Iohannis a oficializat luna trecută dorința sa de a deveni următorul secretar general al NATO, o poziție cu o competiție înaltă, mai ales că și premierul olandez, Mark Rutte, a fost propus pentru acest rol, având susținerea unor state membre influente, inclusiv SUA, Marea Britanie și Franța.