Președintele american Joe Biden a provocat reacții ample după ce a relatat o poveste controversată despre dispariția unchiului său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care s-a dovedit a fi departe de realitate. Potrivit președintelui, unchiul său ar fi fost devorat de canibali în Noua Guinee, deși documentele oficiale indică faptul că avionul acestuia s-a prăbușit în mare.

Republicanii au criticat declarația președintelui, o atribuind unui presupus declin cognitiv. Fostul președinte Donald Trump a comentat sarcastic declarația lui Biden pe platforma de socializare X, caracterizându-l pe președinte prin expresia „Dar da…așa este Joe…”.

Casa Albă a intervenit, subliniind că intenția președintelui a fost de a aduce un omagiu onorabil soldaților și foștilor combatanți. În apărarea sa, purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre a clarificat că unchiul președintelui a murit după ce avionul său s-a prăbușit în Pacific, nu pe uscat, așa cum a sugerat Biden. Aceasta a accentuat că discursul lui Biden a fost un tribut emoționant pentru unchiul său și o mostră de sprijin pentru veterani.

Controversa a apărut în urma unei vizite a președintelui în orașul natal al unchiului său, Scranton, Pennsylvania, unde Biden a vizitat un monument dedicat soldaților căzuți în război și s-a referit la soarta tragică a unchiului său, locotenentului Ambrose Finnegan.