Reclamă
Reclamă

Președintele Joe Biden și predecesorul său, Donald Trump, se vor întâlni joi seară pentru prima dezbatere înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, marcând o premieră istorică: este pentru prima dată când un președinte și un fost președinte al SUA se confruntă într-un astfel de exercițiu de retorică și argumentare. Aceasta va fi și prima dată când cei doi președinți se întâlnesc față în față de la cele două confruntări anterioare din campania din 2020, când gestionarea pandemiei de coronavirus de către Trump a dominat peisajul politic, relatează CNN, postul care găzduiește dezbaterea.

Dezbaterea de joi va fi cea mai timpurie din istoria modernă a ciclului electoral, având loc înainte ca cele două partide să îi nominalizeze oficial pe Biden și Trump drept candidații lor pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, relatează News.ro.

Trump are deja un cazier judiciar, inclusiv condamnarea sa în New York pentru falsificarea înregistrărilor contabile legate de ascunderea unor plăți, plus două dosare ce decurg din eforturile sale de a anula alegerile din 2020 și acuzații legate de manipularea documentelor clasificate după ce a părăsit funcția prezidențială. Pe de altă parte, Biden – deja cel mai în vârstă președinte pe care l-au avut vreodată Statele Unite – are propriile sale probleme juridice. Fiul lui Biden, Hunter, a fost condamnat pentru posesie de arme de foc și este frecvent ținta criticilor venite din partea lui Trump și a altor republicani.

Reclamă

Dezbaterea de 90 de minute este programată să înceapă la ora locală 21.00 (vineri, ora 4.00, ora României) pe CNN, cu Jake Tapper și Dana Bash ca moderatori. Aceasta va avea loc în studiourile televiziunii din Atlanta, fără public.

Potrivit CNN, există mai multe puncte de interes în dezbatere. Trump și-a dedicat o mare parte din comentarii nemulțumirilor personale, reluând afirmații deja dezmințite privind frauda la alegerile din 2020 și atacând acuzațiile penale cu care se confruntă. Consilierii săi l-au îndemnat să se concentreze pe subiecte precum economia, criminalitatea și inflația.

În schimb, președintele Biden este conștient că orice greșeală sau declarație sinuoasă va fi analizată atent, aliații lui Trump fiind pregătiți să exploateze orice eroare legată de vârstă. Biden are ocazia să demonstreze experiența sa bogată într-o manieră care să atenueze îngrijorările legate de vârstă.

Un alt subiect important va fi gestionarea inflației, care a fost o piedică în ratingul de aprobare al lui Biden. Trump îl acuză pe Biden că „neagă realitatea” în privința inflației, iar Biden trebuie să își apere bilanțul economic.

Biden a avertizat în repetate rânduri că democrația americană este în pericol dacă Trump recâștigă Casa Albă. „De la președintele Lincoln și de la Războiul Civil, libertatea și democrația nu au mai fost atacate aici, acasă, așa cum sunt astăzi”, a declarat el în discursul său despre Starea Uniunii.

În plan extern, relația SUA cu Israelul și conflictul din Gaza sunt subiecte de mare interes. Biden va încerca să reînvie coaliția de centru-stânga care l-a condus la victorie în urmă cu patru ani.

Imigrația va fi un alt punct central al discuțiilor. Trump a promis măsuri stricte privind imigrația, în timp ce Biden va încerca să își apere politicile pline de compasiune.

În final, Biden și Trump se vor confrunta pe diverse teme, de la economie la politica externă și imigrație, fiecare încercând să câștige încrederea votanților. Dezbaterea va oferi o primă imagine a preaședintelui în funcțiune și a provocărilor pe care le va aduce campania pentru alegerile din 2024.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro