Reclamă
Reclamă

În ciuda unei prestații slabe la dezbaterea electorală cu Donald Trump din 28 iunie, președintele american Joe Biden a reușit să reducă avantajul deținut de rivalul său în statele oscilante, potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de Bloomberg, citat de EFE, transmite Agerpres.

Sondajul, concentrat exclusiv pe șapte dintre cele mai indecise state din SUA, relevă că Trump îl depășește pe Biden în intențiile de vot, obținând 47% față de 45% pentru Biden. Aceasta reprezintă cea mai mică diferență în favoarea fostului președinte republican de când Bloomberg a început să analizeze climatul de vot în aceste state, în octombrie anul trecut.

Analizând fiecare stat în parte, Biden îl devansează pe Trump în Michigan (48% față de 43%) și Wisconsin (47% față de 44%), în timp ce Trump are un avans între 1% și 3% în Nevada, Arizona, Carolina de Nord și Georgia. Cea mai mare diferență între cei doi candidați este în Pennsylvania, unde Trump conduce cu 51% față de 44% pentru Biden, conform primului sondaj Bloomberg după dezbaterea din 28 iunie.

Reclamă

Sondajul Bloomberg, realizat împreună cu Morning Consult, a intervievat 4.902 alegători înregistrați în statele menționate, între 1 și 5 iulie, având o marjă de eroare de 1%.

"Deși prima dezbatere prezidențială din 2024 a părut să-i alarmeze pe unii lideri democrați, sondajele noastre din statele oscilante pentru Bloomberg News arată că această chestiune nu a contribuit prea mult la schimbarea dinamicii cursei," a declarat Eli Yokley, consultant politic la Morning Consult, cu prilejul publicării sondajului. Numai 13% dintre cei chestionați l-au indicat pe Biden ca învingător al dezbaterii din 28 iunie.

De asemenea, aproximativ 20% dintre respondenți au afirmat că Biden este apt mental pentru funcția de președinte, în timp ce aproape jumătate au spus același lucru despre Trump. Diferențele au devenit mai mari când respondenții au fost întrebați despre vârsta candidaților: 44% au considerat că Biden la 81 de ani este prea bătrân pentru a candida, în timp ce doar 8% au avut o părere similară despre Trump (78 de ani).

Trei din zece alegători democrați din aceste state au exprimat opinia că Biden ar trebui să abandoneze cursa prezidențială.

Sondajul Bloomberg contrazice alte sondaje recente, inclusiv cel al The New York Times/Siena College, care arăta că Trump și-a mărit avantajul și conduce cu șase puncte procentuale peste Biden la nivel național.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro