Într-un efort de a aborda provocările legate de inteligența artificială (AI) și potențialele sale riscuri asupra siguranței publice și securității naționale, președintele SUA Joe Biden i-a cerut secretarului general Alejandro Mayorkas să formeze un nou comitet consultativ. Comitetul, compus din 22 de membri influenți din industrie, academia și politică, va avea sarcina de a consilia guvernul SUA cu privire la abordări responsabile și sigure pentru utilizarea AI.

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a evidențiat necesitatea acestui comitet, având în vedere potențialele breșe asociate cu AI care ar putea afecta securitatea națională, economia, sănătatea publică sau siguranța. Potrivit unui comunicat emis de departament, secretarul Mayorkas a recunoscut caracterul transformativ al AI, menționând totodată și riscurile reale aduse de aceasta.

Comitetul este conceput pentru a ajuta Departamentul pentru Securitate Internă să rămână la curent cu evoluția amenințărilor, inclusiv cele provenite de la actori statali ostili. Utilizarea ostilă a AI, cum ar fi atacurile asupra infrastructurilor critice, reprezintă o preocupare majoră. ‘Inteligenţa artificială este cea mai transformatoare tehnologie a vremurilor noastre şi trebuie să ne asigurăm că este folosită în siguranţă şi în mod responsabil’, a afirmat directorul general al Microsoft, Satya Nadella, reflectând importanța comitetului.

Printre membrii notabili ai comitetului se numără lideri din companii de top precum Adobe, Alphabet, Advanced Micro Devices, Cisco, IBM, Nvidia, Delta Airlines și Northrop Grumman, alături de academicieni și politicieni, inclusiv guvernatorul statului Maryland. Această diversitate de perspective este esențială pentru a aborda complexitatea chestiunilor legate de AI.