Reclamă
Reclamă

Preşedintele Joe Biden a condamnat luni decizia Curţii Supreme care a hotărât că preşedinţii au o imunitate absolută de urmărire penală pentru acte oficiale de bază şi a lansat un avertisment sever cu privire la un posibil al doilea mandat al fostului preşedinte Donald Trump, relatează CNN.

„Nu există regi în America. Fiecare, fiecare dintre noi este egal în faţa legii. Nimeni, nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele Statelor Unite”, a declarat Biden într-un discurs de la Casa Albă. „(Odată cu) decizia de astăzi a Curţii Supreme privind imunitatea prezidenţială, acest lucru s-a schimbat fundamental. În toate scopurile practice, practic nu există limite în ceea ce poate face preşedintele. Este un principiu fundamental nou şi este un precedent periculos, deoarece puterea funcţiei nu va mai fi constrânsă de lege, inclusiv de Curtea Supremă a Statelor Unite.”

Curtea Supremă, cu o decizie de 6-3 pe linie ideologică, a decis că Trump poate solicita imunitate faţă de urmărirea penală pentru unele dintre acţiunile pe care le-a întreprins în calitate de preşedinte înainte de a părăsi funcţia, ceea ce probabil întârzie şi mai mult procesul său federal pentru subversiune electorală legat de acţiunile sale din 6 ianuarie.

Reclamă

Hotărârea respinge o decizie a unei curţi federale de apel din februarie care a considerat că fostul preşedinte nu se bucură de imunitate pentru presupusele infracţiuni pe care le-a comis în timpul preşedinţiei sale pentru a inversa rezultatele alegerilor din 2020.

Biden a avertizat în mod repetat că limitele puterii preşedintelui depind acum exclusiv de titularul funcţiei şi de alegerile pe care le face acesta. El a spus că Trump ar fi un pericol în acest rol. Discursul deosebit de politic vine într-un moment critic pentru campania lui Biden, care încearcă să respingă îngrijorările persistente cu privire la vârsta sa, exacerbate de prestaţia sa în cadrul dezbaterii prezidenţiale de săptămâna trecută. Prestaţia sa instabilă a provocat nelinişte în rândul unora dintre cei mai importanţi donatori ai săi şi a ridicat întrebări incomode pentru democraţi cu privire la oportunitatea ca Biden să rămână pe lista lor, cu atât mai puţin să petreacă încă patru ani la Casa Albă.

În timpul discursului de luni, Biden a părut alert, citind energic de pe un teleprompter în Cross Hall de la Casa Albă. Dar nu a răspuns la întrebări, îndepărtându-se imediat după declaraţia sa de cinci minute.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro