Președintele Klaus Iohannis a subliniat marți, în cadrul unei ceremonii de decorare a unor instituții de învățământ cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, că educația a reprezentat una dintre temele fundamentale ale mandatelor sale prezidențiale. Acesta a menționat că programul ‘România Educată’, pe care l-a inițiat, a fost transpus în legislație grație colaborării cu diverse entități interesate de modernizarea învățământului românesc.
‘Mă bucur să fim împreună aici, la doar câteva zile de la celebrarea Zilei Mondiale a Educației, pentru a onora realizările remarcabile ale școlilor dumneavoastră,’ a declarat președintele. În cadrul ceremoniei, au fost prezenți reprezentanți ai unor comunități școlare pe care președintele le-a numit ‘impresionante’.
Iohannis a încurajat continuarea dialogului și împărtășirea experiențelor și soluțiilor între unitățile de învățământ. El a subliniat că performanța educațională nu se măsoară doar prin note și că școlile sunt chemate să răspundă unor misiuni complexe, pregătind elevii pentru a deveni cetățeni activi într-o piață a muncii dinamică.
Președintele a discutat și despre diversitatea și bogăția învățământului românesc, evidențiind colefgiile naționale multi-medaliate, școli și licee cu succese remarcabile atât la nivel local, cât și internațional. A menționat și școlile unde s-a înregistrat o creștere a numărului de participanți la examenele naționale și reducerea abandonului școlar.
‘Programul Național de Redresare și Reziliență a permis dezvoltarea unor noi instrumente care au îmbunătățit considerabil calitatea actului educațional,’ a mai spus Iohannis, oferind felicitări pentru proiectele finanțate și implementate sub această umbrelă.
Investițiile în infrastructura educațională, sub formă de laboratoare dotate cu echipamente digitale și materiale moderne de studiu, au fost evidențiate. Președintele a apreciat colaborarea cu autoritățile locale și naționale pentru realizarea acestor proiecte care fortifică sistemul educațional în fața provocărilor recente.
Referindu-se la dificultățile întâmpinate de învățământul românesc, precum pandemia de COVID-19 și efectele sale, situația din Ucraina și fenomenele meteorologice extreme, Iohannis a recunoscut eforturile depuse de cadrele didactice pentru a menține continuitatea educațională.
‘Îmi doresc ca distincția primită astăzi să reprezinte în primul rând o recunoaștere a faptului că munca este răsplătită.’ a încheiat președintele, mulțumind tuturor pentru contribuțiile la crearea unui viitor mai bun conform idealului ‘România Educată.’