Reclamă
Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că funcțiile de conducere din instituțiile europene trebuie negociate astfel încât „toate statele să se simtă implicate, responsabilizate și servite în funcție de interesul național”, subliniind că „nu este posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat” în aceste negocieri. „Instituțiile europene trebuie conduse de persoane alese corect, cu participarea tuturor statelor membre, tuturor familiilor politice, dar persoane care sunt dincolo de orice bănuială, persoane care sunt foarte respectate, asupra cărora nu poate plana nici o îndoială sau, cum se spune la noi, să fie curați ca lacrima”, a adăugat președintele.

„Este un lucru cunoscut că luni seara a avut loc o întrunire informală a șefilor de state și guverne din Consiliul European și am discutat despre rezultatul alegerilor, despre posibile soluții pentru a ocupa funcțiile de conducere în instituțiile europene. A fost o discuție informală și de aceea nu voi da detalii despre aceste discuții, dar îmi permit câteva considerațiuni legate de ce ar trebui să fie rezultatul, după părerea mea. Avem Uniunea Europeană, un proiect de mare succes și un proiect de mare viitor, dacă gestionăm acest viitor corect, în linie cu așteptările cetățenilor europeni și în așa fel încât să contăm în ecuația mondială, în ecuația globală”, a afirmat Iohannis, după întâlnirea cu președintele Italiei, Sergio Mattarella.

„Uniunea Europeană este o uniune de state, nu de partide și trebuie negociat în așa fel încât toate statele să se simtă implicate, responsabilizate și servite în funcție de interesul național”, a continuat Iohannis, menționând că familiile politice din UE au o greutate în negocierea funcțiilor, dar „aceste familii nu pot suprima dreptul statelor membre de a fi implicate și de a decide”.

Reclamă

Președintele a exemplificat cu situația fermierilor europeni, afectată de reglementări controversate. „Am avut, și cred că o să mai avem, proteste extinse ale fermierilor europeni, pentru că s-au reglementat anumite zone cu care fermierii nu rezonează. Ei se simt amenințați în chiar existența lor, a fermelor lor, a familiilor lor. Aceste proteste au avut loc în anul de grație 2024, chit că reglementările respective sunt din anul 2020. Și atunci am întrebat public: cum s-a putut să se reglementeze în 2020 ceva care privește milioane de fermieri, fără discuții cu ei?”, a spus Iohannis.

În contextul acestor declarații, liderul român a asigurat că „pachetul de nominalizări de personalități trebuie să fie impecabil, puternic, de încredere maximală, negociat la sânge, dar ținând cont de toate pretențiile naționale și politice”.

Întrebat dacă România a fost tratată corect la aceste negocieri, Iohannis a răspuns: „Acesta este unul din criteriile relevante și m-am bucurat că nu numai eu am subliniat importanța echilibrului geografic. România este tratată corect. M-am asigurat de acest lucru”.

Liderii UE nu au reușit să ajungă luni seară la un acord de susținere a Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, în ciuda asigurărilor date de Emmanuel Macron și Olaf Scholz, potrivit unor diplomați europeni. „Nu există niciun acord în această seară”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, după cina liderilor. Un diplomat european a menționat că negociatorii au căzut de acord asupra a trei nume, dar discuțiile vor continua la o dată ulterioară.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro