Reclamă
Reclamă

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat miercuri țările occidentale de „susținerea” unei ofensive israeliene în Liban împotriva Hezbollah, aliată a grupării islamiste palestiniene Hamas, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Se pare că Israelul, care a devastat Gaza, își îndreaptă de acum privirea spre Liban. Vedem că puterile occidentale susțin Israelul din culise. Proiectele lui Netanyahu de a extinde războiul în regiune vor duce la un mare dezastru”, a declarat președintele turc în fața deputaților din partidul său în parlament.

Benjamin Netanyahu a indicat duminică că la capătul „fazei intense” a ofensivei sale în Fâșia Gaza, armata israeliană va fi „în măsură să-și redesfășoare unele forțe spre nord”, în apropierea frontierei cu Libanul, făcând să crească temerile privind o extindere a conflictului.

Reclamă

„Este extrem de grav și patetic ca state care vorbesc despre libertate, drepturile omului și justiție să fie captive unui bolnav mintal ca Netanyahu”, a declarat Erdogan, cerând „celorlalte țări din regiune să fie solidare cu Libanul”.

Ministrul turc de Externe a avertizat, de asemenea, luni doi dintre vecinii țării sale, Grecia și Cipru, „să se țină deoparte” de conflictul între Israel și Hamas, afirmând că Ciprul și insule grecești „sunt utilizate pentru operațiuni” vizând Fâșia Gaza.

De la începutul războiului în 7 octombrie între Israel și Hamas în Fâșia Gaza, schimburi zilnice de focuri se înregistrează între Hezbollahul pro-iranian și pro-Hamas și armata israeliană la frontiera cu Libanul, iar aceste violențe au escaladat recent.

SUA au avertizat marți că un conflict între Israel și Hezbollah ar putea declanșa un război regional.

Peste opt luni de violențe între Hezbollah și armata israeliană au făcut cel puțin 481 de morți în Liban, între care majoritatea combatanți ai Hezbollah și 94 de civili, potrivit unui bilanț al AFP. De partea israeliană, cel puțin 15 soldați și 11 civili au fost uciși, conform Israelului.

Canada a cerut cetățenilor săi să părăsească Libanul pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la o escaladare a violențelor între Israel și milițiile Hezbollah în regiune, potrivit dpa.

Șefa diplomației canadiene Melanie Joly a subliniat marți, într-un comunicat, că „siguranța canadienilor atât în țară, cât și în străinătate este principala prioritate a Canadei”.

„Situația de securitate din Liban devine din ce în ce mai volatilă și imprevizibilă din cauza escaladării permanente a violențelor între Hezbollah și Israel și s-ar putea deteriora și mai mult fără vreun avertisment”, a atenționat ea.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro