Reclamă
Reclamă

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, Vasile Iliuță, pentru abuz în serviciu. Acesta tocmai a fost reales pentru un nou mandat la conducerea județului. Alături de el, vicepreședintele consiliului județean, secretarul general și doi consilieri de achiziții publice, precum și o societate comercială și reprezentantul acesteia, au fost de asemenea trimiși în judecată.

Vasile Iliuță este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat DNA remis miercuri.

În dosar au mai fost trimiși în judecată Beștea Mihăilă Constantin, vicepreședinte al CJ Călărași, pentru uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și favorizarea făptuitorului; Paraschiv Aurel, secretar general al CJ Călărași, pentru complicitate la uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și favorizarea făptuitorului; Tudor Simina și Dima Gabriel, consilieri achiziții publice în cadrul CJ Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual, ambele infracțiuni în formă continuată; M. N., reprezentant al SC Nylvyan SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată; SC Nylvyan SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, se arată în comunicatul DNA.

Reclamă

„La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC Nylvyan SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut licență de funcționare eliberată în condițiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații. În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel, care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL. Acționând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei, pentru a îngreuna cercetările care se desfășurau în dosar, Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv CJ Călărași, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține lui Vasile Iliuță. Până în acest moment procesual, Consiliul Județean Călărași nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro