În cursul unei întâlniri desfășurate marți, Președintele Chinez Xi Jinping i-a transmis cancelarului german Olaf Scholz sprijinul Chinei pentru convocarea ‘în timp util’ a unei conferințe internaționale de pace, care să fie recunoscută de Rusia și Ucraina, cu participarea tuturor părților relevante. Evenimentul, care marchează o încercare de mediere în criza ucraineană, a fost raportat de Ministerul de Externe Chinez, precizând că ambele națiuni subliniază importanța susținerii principiilor ONU și a opoziției față de utilizarea armelor nucleare.

De asemenea, cei doi lideri au subliniat necesitatea protejării securității alimentare și a respectării dreptului umanitar internațional. Xi a împărtășit patru principii menite să prevină escaladarea conflictului și să faciliteze restabilirea păcii, încurajând calmul și evitarea acțiunilor care pot inflama situația.

În contextul relațiilor sino-ruse, Beijingul a încercat să echilibreze poziția sa, promovând discuții de pace și menținând deschisă cooperarea cu toate părțile, inclusiv cu Germania. Vizita lui Scholz în China, care se încheie marți, a avut ca punct central sublinierea rolului Chinei ca mediator potențial în războiul din Ucraina.

Relațiile dintre China și Rusia, precum și poziționarea Beijingului în fața crizei ucrainene, rămân sub atenta observație a comunității internaționale. Pe de altă parte, diferențele între Ucraina și Rusia rămân marcante, fiecare parte având condiții prealabile distincte pentru începerea discuțiilor de pace.