Reclamă
Reclamă

Președintele chinez, Xi Jinping, a plecat marți pentru a participa la un summit regional și pentru a efectua vizite de stat în Kazahstan și Tadjikistan până sâmbătă, a anunțat agenția oficială de presă Xinhua, preluată de AFP.

Președintele Xi Jinping a sosit marți în Kazahstan pentru o vizită de stat și un summit regional. La sosirea sa pe aeroport, a fost întâmpinat de președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV. Avionul prezidențial chinez fusese escortat de două avioane de vânătoare ale armatei kazahe la intrarea în spațiul aerian al țării, conform aceleiași surse.

Șeful statului este însoțit de ministrul de externe, Wang Yi, precum și de Cai Qi, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), a precizat agenția Xinhua, conform Agerpres.

Reclamă

În cursul turneului său, Xi Jinping va participa la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului șefilor de stat ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), organizată la Astana. Beijingul și-a intensificat recent eforturile diplomatice în Asia Centrală, președintele chinez invitând la o aprofundare a legăturilor economice în cursul unui summit organizat de China în luna mai, la care au participat liderii mai multor țări din regiune.

Vizitele de stat au loc la invitația președintelui kazah, Kasîm-Jomart Tokaiev, și a președintelui tadjik, Emomali Rahmon, a relatat marți agenția Xinhua. Asia Centrală constituie o verigă esențială a proiectelor chineze de dezvoltare a infrastructurilor în cadrul proiectului Noul drum al mătăsii.

Beijingul a căutat recent să profite în regiune de consecințele invaziei declanșate de Moscova în februarie 2022 în Ucraina, care face fostele state sovietice să se alarmeze din cauza unei Rusii din ce în ce mai belicoase.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro