În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi în Serbia, președintele Cehiei, Milos Zeman, a afirmat că dorește să anuleze recunoașterea statului Kosovo de către țara sa.

Această afirmație este una neașteptată, deoarece Cehia a recunoscut statul Kosovo în anul 2008, iar această decizie nu a fost schimbată până în prezent.

Zeman, în vârstă de 74 de ani este cunoscut pentru atitudinea sa dezaprobatoare referitoare la musulmani, iar această afirmație referitoare la Kosovo nu ar trebui să surprindă, întrucât majoritatea populației de acolo este de religie musulmană. Președintele și-a prezentat atitudinea față de Kosovo în ce-a de-a două zi a vizitei sale oficiale în Serbia.

De asemenea, el a afirmat: ,,Nu îmi place Kosovo”, remarcă pentru care a primit apreciere din partea președintelui sârb.

Belgrad a dus în ultima perioadă o puternică campanie de convingere împotriva statului Kosovo, prin intermediul căreia a urmărit să oprească alte țări din recunoașterea independenței statului. Afirmația președintelui Milos Zeman reprezintă un triumf diplomatic pentru Belgrad.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în anul 2008, însă acesta nu a fost recunoscută de Serbia și de Rusia. Alte țări care nu au recunoscut această independența sunt: România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.

Președintele SerbieiAleksandar Vucic i-a mulțumit public în cadrul unei conferințe de presă președintelui Zeman pentru poziția pe care acesta o are referitoare la Kosovo și a afirmat: ,,Zeman este un adevărat prieten al Serbiei. Este un lucru rar ca asemenea oameni să vină în Serbia – persoane care iubesc cu adevărat Serbia”.

Situația statului Kosovo rămâne în continuare una foarte delicată, în special după acest incident și triumf diplomatic al Serbiei.