Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a afirmat că este exclus să se efectueze o erată care să permită reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Într-un interviu acordat juridice.ro, Enache a explicat că erata servește doar la îndreptarea unei erori materiale și nicidecum la schimbarea deciziilor jurisdicționale.
„Exclus. Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate de o autoritate jurisdicțională. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”, a declarat Marian Enache.
Enache a clarificat că hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii, ceea ce înseamnă că cererile de revizuire nu pot fi admise într-un cadru procesual normal. Aceste cereri sunt tratate ca petiții și sunt soluționate legal ca atare.
El a mai subliniat că anularea procesului electoral reflectă o problemă a întregii societăți, nu doar a Curții. „Problema anulării procesului electoral nu este o chestiune în sine a Curții Constituționale, ci a întregii societăți, pentru că ea este un indicator al modului în care funcționează democrația societății”, a spus Enache.
Marian Enache a continuat prin a accentua că decizia de anulare a fost menită să protejeze statul român și democrația constituțională: „Consider că anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României a fost o decizie de apărare a statului român și a democrației constituționale.”
Președintele CCR a discutat și despre importanța separației puterilor în stat și necesitatea afirmării pluralismului politic și a respectării drepturilor și libertăților fundamentale.
Cu concluzii ferme, Enache a reiterat rolul esențial al Curții Constituționale în protejarea principiilor democratice și constituționale, subliniind că fiecare candidat trebuie să acționeze în conformitate cu ordinea constituțională.