Reclamă
Reclamă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, nu intenționează să participe la summitul NATO care se va desfășura la Washington în perioada 9-11 iulie, au transmis, joi, reprezentanții săi de presă. Liderul bulgar a motivat prin dezacordul său față de politica guvernului de la Sofia de a ajuta Ucraina în fața invaziei rusești.

El și-a motivat această decizie prin dezacordul său față de politica guvernului de la Sofia privind Ucraina. Deși Bulgaria trece din 2021 printr-o criză politică perpetuă, cu alegeri anticipate și guverne interimare succesive, aceste guverne au sprijinit Ucraina în războiul cu Rusia, inclusiv cu arme și muniție, în ciuda relațiilor tradiționale apropiate între Bulgaria și Rusia.

Președintele Rumen Radev refuză să conducă delegația bulgară la summitul NATO, ca urmare a divergențelor cu guvernul asupra unor poziții ale Bulgariei la summit, a precizat președinția bulgară într-un comunicat. Concret, aceste divergențe privesc obligațiile pe care Bulgaria și le asumă în războiul din Ucraina, se adaugă în text. În acesta, președinția bulgară ține, totuși, să amintească faptul că Rumen Radev a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei încă din prima zi a războiului.

Reclamă

Decizia președintelui de a nu mai participa la summitul NATO vine după ce guvernul de la Sofia a aprobat poziția cadru a Bulgariei la această reuniune, într-un document care nu a fost făcut public. Potrivit unui comunicat emis săptămâna trecută de serviciul de presă al guvernului bulgar, Rumen Radev și prim-ministrul interimar, Dimitar Glavcev, care este și ministru al afacerilor externe, urmau să participe împreună la summitul NATO.

Președintele Radev, general în rezervă și fost pilot de avioane de vânătoare care a condus în trecut forțele aeriene bulgare, consideră că războiul din Ucraina nu are o soluție militară, a pledat pentru negocieri de pace și a criticat constant sprijinul militar oferit Ucrainei de guvernele bulgare care s-au succedat în ultimii doi ani.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro