Reclamă
Reclamă

Într-o declarație surprinzătoare, președintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, a amenințat că va transfera până la 20.000 de elefanți în Germania, ca o formă de protest față de criticile aduse de Berlin privind practicile de vânătoare de animale și exportul de trofee din țara africană. Această măsură neobișnuită vine în contextul în care Botswana găzduiește cea mai mare populație de elefanți din lume, cuprinzând aproximativ 130.000 de exemplare.

„Germanii trebuie să trăiască cu animalele, deoarece încearcă să ne dicteze”, a afirmat Masisi într-un interviu acordat cotidianului german Bild, subliniind că oferta sa nu este nicio glumă. Președintele Botswanei a adăugat că „nu va accepta un refuz”, evidențiind intenția fermă de a oferi „acest cadou Germaniei”.

Criticile aduse de Ministerul german al Mediului, condus de ecologiști, se concentrează pe trofeele rezultate din vânătoarea de elefanți, un hobby costisitor pentru clienții occidentali bogați. La începutul acestui an, ministerul a sugerat posibile restricții mai severe pentru importul acestor trofee, menite să combată braconajul.

„În cadrul UE, purtăm discuții în vederea extinderii obligativității permisului de import (…) pentru alte trofee de vânătoare de la animale protejate”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Mediului. Dat fiind că Germania reprezintă unul dintre cei mai mari importatori de trofee de vânătoare din UE, țara are „o responsabilitate deosebită” în acest sens.

Reclamă

Ca răspuns la inițiativa lui Masisi, Ministerul german al Mediului a comunicat că „Botswana nu a luat încă legătura” cu Berlinul pe această temă. În 2019, Botswana a anulat interdicția totală asupra vânătorii, reintroducând cote anuale pentru animalele ce pot fi vânate, o măsură criticată de ecologiști dar care servește drept sursă importantă de venituri locale.

Propunerea președintelui Botswanei vine într-un moment când tensionele între practicile de conservare și interesele economice locale sunt din ce în ce mai pronunțate, subliniind complexitatea gestionării populației de elefanți și necesitatea echilibrului între conservare și dezvoltare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro