Reclamă
Reclamă

Președintele Joe Biden a anunțat o nouă politică de imigrație care va proteja sute de mii de soți și soții fără acte ai cetățenilor americani de deportare, în încercarea de a face sistemul de imigrație al SUA „mai just”.

Noua politică se adresează persoanelor care sunt în SUA de cel puțin 10 ani și le va permite acestora să lucreze legal, potrivit oficialilor administrației. Casa Albă estimează că peste 500.000 de soți și soții vor beneficia de această măsură.

„Casa Albă consideră, de asemenea, că de noua politică vor beneficia și 50.000 de tineri sub 21 de ani, al căror părinte este căsătorit cu un cetățean american”, au declarat oficialii.

Reclamă

Aceasta este cea mai semnificativă inițiativă de ajutorare a migranților fără acte de când administrația Obama a introdus DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) în 2012. Anunțul vine exact înainte de cea de-a 12-a aniversare a programului DACA.

Noua măsură va oferi celor eligibili trei ani pentru a solicita rezidența permanentă și le va acorda un permis de muncă pentru aceeași perioadă. În medie, cei eligibili se află în SUA de 23 de ani, majoritatea provenind din Mexic. Ei vor fi „eliberați condiționat” și li se va permite să rămână în SUA cât timp își schimbă statutul.

În răspuns la anunțul administrației Biden, organizația NumbersUSA, care pledează pentru controale mai stricte asupra imigrației, a criticat politica, descriind-o ca „de neconceput”. „În loc să oprească cea mai gravă criză la frontieră din istorie, președintele Biden și-a depășit autoritatea executivă”, a declarat James Massa, directorul executiv al organizației.

În contrapunct, Alex Cuic, avocat în domeniul imigrației, a subliniat că, deși acțiunea vizează un „grup restrâns”, este un „început” pentru un segment al populației de imigranți care se confruntă cu dificultăți în normalizarea statutului lor în SUA. „Permițând beneficiarilor să fie eliberați condiționat, se elimină nevoia de a separa familiile”, a adăugat Cuic.

Casa Albă intenționează să ușureze și să accelereze procesul de obținere a vizelor pentru imigranții fără acte cu înaltă calificare care au diplome de la universitățile din SUA sau care au primit o ofertă de muncă în domeniul lor, inclusiv pentru cei numiți „Dreamers”.

Anunțul vine la două săptămâni după ce Biden a emis o acțiune executivă care le permite oficialilor americani să expulzeze rapid migranții care intră ilegal în țară, odată ce un anumit prag zilnic este atins. Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) a dat în judecată administrația Biden cu argumentul că aceasta a încălcat legea imigrației cu această acțiune.

„[În] săptămânile următoare, voi vorbi despre cum putem face sistemul nostru de imigrare mai corect și mai just,” a declarat Biden.

Acțiunile recente ale președintelui au primit observații variate, reflectând complexitatea și sensibilitatea subiectului imigrației în Statele Unite.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro