Reclamă
Reclamă

Președintele american Joe Biden îi întâmpină marți la Washington pe șefii statelor membre NATO pentru un summit anual. Evenimentul îi oferă președintelui Biden ocazia de a sublinia realizările administrației sale, printre care se numără un NATO mai puternic și mai unit sub conducerea Washingtonului.

Discursul de deschidere al președintelui Biden, programat pentru ora locală 17.00 (24.00, ora României), va evidenția beneficiile pe care un NATO consolidat le aduce atât americanilor, cât și partenerilor internaționali. „Aceasta aduce rezultate tangibile pentru alegătorii americani: o țară mai sigură, cu o poziție economică internațională puternică, mai multe alianțe și putere în străinătate și mai puțin expusă riscului de conflict cu adversarii săi”, a spus Biden.

Liderul american, în vârstă de 81 de ani, a promis să continue cursa electorală împotriva republicanului Donald Trump, de 78 de ani, în ciuda îngrijorărilor exprimate de democrați și donatori privind șansele sale la alegerile din 5 noiembrie. Biden a făcut din restabilirea alianțelor tradiționale ale SUA un punct central al politicii sale externe, în contrast cu abordarea „America First” a lui Trump. De asemenea, Trump a sugerat că, într-un al doilea mandat, nu ar apăra membrii NATO care nu îndeplinesc obiectivul privind cheltuielile de apărare de 2% din PIB.

Reclamă

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe în probleme de securitate, a subliniat: „Simpla prezență a liderilor din NATO și nu numai, arată puterea lui Biden de a aduna coaliții și de a inspira încredere”.

Summitul marcat de aniversarea a 75 de ani de la înființarea NATO, va găzdui discuții axate pe războiul Ucraina-Rusia și pe sprijinul militar și financiar pentru Kiev. Se așteaptă ca liderii NATO să aprobe o inițiativă prin care alianța va coordona livrările de arme și pregătirea forțelor ucrainene.

„Republicanii, desigur, sărbătoresc pacea și prosperitatea pe care NATO le-a asigurat și vor continua să fie alături de partenerii noștri în timp ce prevenim războaiele inutile”, a declarat Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților a SUA.

Evenimentele din această săptămână îi vor oferi lui Biden șansa de a răspunde preocupărilor legate de puterea și rezistența sa, inclusiv prin discursul important de marți și o conferință de presă programată joi.

Tot în cadrul summitului, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, urmează să țină un discurs la Institutul Ronald Reagan din Washington. Ucraina dorește în cele din urmă să adere la NATO pentru a se apăra de viitoarele atacuri ale Rusiei, dar pentru acest lucru este necesară aprobarea tuturor membrilor alianței.

Oficialii americani au declarat că summitul va oferi Ucrainei o „punte către aderare”, incluzând coordonarea livrărilor de arme și instruire. Membrii NATO doresc ca alianța să clarifice faptul că Ucraina are un viitor în cadrul NATO, depășind promisiunea de anul trecut.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro