Preşedintele Klaus Iohannis este criticat la nivel naţional, chiar de partidul la care liberalii nu se aşteptau. Este vorba despre USR, partidul care îl acuză pe şeful statului pentru modul în care i-a numit oficial pe candidaţii desemnaţi pentru şefia parchetelor şi numiţi de Iohannis fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Asta susținea și președintele Iohannis și PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la șefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM.

Astăzi, președintele Iohannis a numit doi procurori șefi, fără aviz CSM. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții.

Președintele Iohannis și ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-șefi.

USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislația și apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră”, se arată în comunicatul oficial al USR.

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele oficiale pentru numirea procurorilor: Gabriela Scutea la Parchetul General, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.